Spotify bråket

Musikbråket är igång igen. Det är som vanligt cashen det bråkas om och det är som vanligt skivbolagen som är de stora bovarna. Tillslut finns det som vanligt folk som inte fattar det. Magnus Uggla skyller på den moderna tekniken som företeelse, Ulf Ekberg, Alexander Bard, Arash mfl bakåtsträvande ”mix megapol musiker” menar att Uggla är snål och girig. Skivbolagen säger som vanligt egentligen ingenting mer än de vanliga flosklerna ”det är svårt att bedöma betalningar” ”vi ska titta på problemet” eller kort och gott ”inga kommentarer”.

Magnus Uggla gick ut i Aftonbladet med att han under ett halvår inte alls tjänat speciellt mycket pengar på spotify trotts att hans låtar spelats flitigt. Jag har faktiskt full förståelse för det när spotify värderas till 2 miljarder och sony bmg som Uggla ligger på får en avkastning på 116 miljoner kr från sitt aktie innehav i spotify (ca 5% av aktierna). Aktier som skivbolagen fick köpa in sig på grymt billigt, i utbytte kunde spotify distribuera skivbolagens artister. Skivbolagen hade allt att vinna på att spotify vart populärt och passade då på att blåsa sina artister på x antal miljoner. Vilket såklart visar hur jävla korrupta människorna i dessa ledningar är. Att dom sen har mage att gå ut som moralens väktare i piratebay frågan och med en 30 meter lång pekpinne propagera ut hur ansvarslöst och omoralisk fildelningen är. Hur skadlig den är för branschen och artisterna, ja att det till och med är stöld. Stöld är det dock inte i den här spotify härvan enligt skivbolagen. Att fildelningen gjort att miljoner människor fått tillgång till kultur dom annars aldrig skulle få tillgång till och varit totalt utestängda ifrån av olika anledningar sticker förstås i elitens ögon. Att de sen inte kan profitera på fildelningen gör såklart att det kokar över i deras blåa blod. Det är då de öser pengar ur fickorna på att sätta dit fildelare, med pengar dom samtidigt hävdar att dom inte har. Men nu vet vi vart de får sina pengar ifrån, dom själ verken som artisterna gjort, lägger ut dem via ett bolag där man har majoriteten av aktierna och proppar lyssnarna fulla med reklam eller debiterar dom en avgift. Vad bidrar dom själva med? Absolut ingenting, det är så man tjänar pengar i tjuvsamhället, lev på andra och gå över lik, när du upptäcks svamlar du något obegripligt, ligger lågt två veckor tills mediestormen blåst över och sen kör du stenhårt igen.

Många artister är såklart lika dumma i huvet som vanligt, vissa tycks ha en pervers böjelse för att åtminstone indirekt försvara skivbolagen, Alexander Bard (BWO bögen som alltid har shorts) menar att Magnus Uggla bara är girig. Aha är det Uggla som är girig, den nyliberala Bard tycks inte kunna se problemet i sit eget jävla drömsystem. I hans värld är det såklart helt rimligt att vissa människor ska få göra miljonvinster på andras arbete. Magnus Uggla å sin sida fattar inte att det är skivbolagen som blåser honom utan tjatar vidare om att ”sälja skivor” välkommen till 2009 skivor säljs inte längre. Artisterna verkar inte fatta vart dom ska vända sin ilska. Jag tycker det är glasklart kolla vilka som har störst aktieinnehav i spotify ta en funderar och återkom.

Rosello (Lorentzon) 28,6%
Instructus (Ek) 23,3%
Northzone Ventures 11,9%
Enzymix Systems (F. Hagnö) 5,8%
Sony BMG 5,8%
Universal Music 4,8%
Warner Music 3,8%
Wellington IV Tech 3,8%
Creandum II LP 3,5%
Swiftic (Strigéus) 2,6%
BolagAndel Creandum II KB2.4%
EMI 1,9%
Merlin1,0%
BH Capital (B. Hagnö) 0,8%
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article5641858.ab
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article5642093.ab
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/hakansteen/article5641856.ab

Vad som behövs är att artisterna organiserar sig som en riktig yrkesgrupp och sätter hårt mot hårt. Samtidigt behövs en samhällig insats för att trygga artisternas vardag (de som inte tjänar miljoner på sin musik). Genom den nya tekniken borde man bygga upp stora digitala musikbibliotek likt de bibliotek där vi lånar böcker.
All musik borde digitaliseras och göras tillgänglig för alla, kultur ska inte vara och kan aldrig bli något exklusivt för en liten elit. Den bör och ska vara till för alla. Jag vill se en databas där all musik ska finnas, där artister själva kan lägga upp sin musik smidigt enkelt och gratis. Databasen ska erbjuda snabb nedladdning och ett välsorterat sortiment, vilket jag inte direkt tycker ställen som PB gör nu. Databasen ska drivas av staten alternativt någon form av artist fack, så länge det inte finns något övergripande vinstintresse med själva databassen, mer än att artisterna måste få rimligt betalt. Om det sker skattefinansierat eller avgiftsfinansierat bryr jag mig faktiskt inte om. Så länge tjänsten är gratis alternativt hyfsat billig.

Såg för inte alls länge sedan ett finskt tv-program om Sverige och våran musikexport som är den 3e största i världen efter USA och England. Det är sjukt bra för ett land med 9 miljoner invånare. Mycket pekar på att det är våra kommunala musikskolor, hyfsat lätt att få replokaler och ungdomsgårdar som gjort det enkelt och attraktivt för människor att spela musik. Idag är det så att samtliga tre faktorer stängs ner, i Örebro finns det knappt några ungdomsgårdar kvar.

För att kunna sparka mellanhänderna och parasiterna åt helvete behöver vi bygga upp ett sådant här ”bibliotek alternativ”. Finns det nu inga skattepengar föreslår jag en medlemsavgift på ungefär 200kr i månaden. Men jag ser inget egenvärde i att ett fåtal artister ska ha 100tals miljoner på sitt bankkonto det finns inget rationellt i ett sådant argument. Istället anser jag att de gott kan vara med och finansiera ett framtida digitalt allmännt musik bibliotek. Samt att vinsterna från detta ska finansiera saker som ungdomsgårdar och musikskolor. Vill sen artisterna ha miljoner på banken kan de syssla med konserter och övrig försäljning. Det viktiga är inte att vi får nya Britney Spears att lyssna på och läsa om. Det viktiga är att musik blir något som alla får ta del av och som det fortfarande kan finnas någon glädje i och inte bara vara ”big business”.

I slutänden äre väl så här hela samhället borde fungera att vi producerar saker för att vi vill ha dem och behöver dem, inte för att vi ska sälja dem. Tekniken gör detta mer möjligt för varje dag som går.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0