I-land, U-land

Stampar väl vidare på temat om Sverige och kanske även i viss mån västländerna: Är vi Sveriges bästa land? Är alla andra u-länder? nä. Asien har man ju länge hävdat för er som missat det att dom "håller på att dra ifrån". A den tiden är förbi dom har "dragit ifrån". Satt för en tid sedan med ett gäng släktingar som undrade hur mina föräldrar hade det i Thailand.
-"Nej dom är inte i Thailand dom är i Vietnam"
-"Va? jaha, fan då får dom väl bara äcklig mat?" 
-"Nej antagligen inte,"
Med tanke på att dom har influenser både från det asiatiska köket och det franska med tanke på Vietnams koloniala historia borde ju maten vara rätt bra. 
Släkten hade noll koll på Vietnam, vilket väll i sig inte är så konstigt, ända gången man hör något om sådana länder så handlar det om fattigdom och naturkatastrofer. Vad man kanske inte har fattat är att det bara är en del av ett samhälle med stora orättvisa fördelningsproblem. I Asien finns inte bara stor fattigdom det finns också stor rikedom. Liksom i Sverige är klassklyftorna breda, i Asien är de bara väldigt mycket  djupare men av samma struktur. Det byggs, det utvecklas, det tjänas pengar, det utvecklas ny teknologi. I Asien jobbar arbetarklassen dubbelt så fort som vi, flera timmar längre om dagen och kräver inte höga löner. Vad dom också har är kunskapen om väst och öst. Altt fler kan både Engelska och Kinesiska, vi erbjuder fortfarande våra elever franska och tyska som andra språk, två språk utan någon som helst internationell betydelse. Vi borde lära våra barn språket som talas av dem som vet hur man bygger högre hus än Amerikanerna och blir till och med bättre på basket än USA. Det sägs att NBA stjärnan och Kinesen Yao Mings föräldrar var utvalda av den Kinesiska staten, pga deras gener, att avla fram Yao Ming. Resultatet 229 cm lång och automatisk grym på basket. Det där kan väl symbolisera hela utvecklingen. Öst gör allt för att knappa in på Väst medan vi mest glider om kring med en bild av oss själva som "herre på täppan", startar lite krig mot araberna för att visa vem som bestämmer och flashar med de senaste Missilerna. Vi kan inget om dom, de kan massa om sig själva + oss. Vi är noobs jämfört med Asien och det kommer fram grymt bra här http://se.youtube.com/watch?v=18tMdAZQBN4&feature=related

Räddningen för oss, måste ju vara att stödja den fackliga kampen i Asien, för att deras arbetare ska få högre löner, bättre arbetstider, bättre arbetsförhållanden. Detta för att hamna på samma nivå som oss, så vi kan konkurera på samma nivå. Om det inte är så att vi vill sänka våra löner, höja arbetstiderna, ha sämra arbetsmiljö, vilket man ju ibland kan tro när man hör folk resonera om facket.
-"vad ska vi med facket till?" - tja vi kan ju göra som fack och arbetar-fientliga Sverigedemokraterna vill göra http://www.metallarbetaren.se/home/da/home.nsf/98770b2ae7748f3541256ce5006dad5f/1090acf0fc83b1d4c125739f002cbb75?OpenDocument   Nämligen öppna upp för en total dominans av arbetsgivarens intressen i arbetsmarknadspolitiska frågor. Vilket automatiskt såklart skulle leda till sämre löner, arbetsmiljö m.m. 
Det andra och kanske ännu viktigare vi ska använda facket till är att på internationell nivå verka för utlänska arbetares rättigheter, kapitalismen är global och drabbar oss alla.

Till sist ska vi öppna ögonen se oss runt omkring och förstå att Sverige snart är ett U-land och agera utefter dom promiserna istället för att tro att vi ligger före alla andra, det gör vi inte. Det är förödande att regeringen håller på att lägga ner möjligheter för människor att studera vidare i form av indragna komvux och universitetplatser ,mindre anslag till forskning (i jämförelse med S budget) och mindre teoretiska ämnen på de praktiska gymnasie-linjerna. -Med andra ord en målare som senare i livet vill omutbilda sig kommer inte ha specielt många ämnen med sig från gymnasiet som Universitets nivå kräver och det kommer inte finnas någon möjlighet att via komvux plugga upp.- Utblidning håller på att gå från en rättighet till ett privilegium för de med cash. En av många effekter av borglig politik, för när man sänker skatter för höginkomstagare måste man dra ner på de samhälliga utgifterna. I den borgliga världen är det inte meningen att du ska byta position i samhället du ska vara kvar på samma väg du valde som 15 åring, när du valde till gymnasiet. Det är också dåligt inte bara för enskilda individer utan för Sverige i stort då utbildning och forskning är det området vi verkligen konkurerar med asiaterna om.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi borde åtminstone ha spanska i skolan.

det är väl typ den tredje största nationen språkmässigt. Undra hur många procent som har haft användning för Tyska eller franska i livet. Inte jag. Det är ju sånna länder man inte ens vill åka till, om man inte ska köpa öl eller baugetter såklart. Tror man får lära sig franska för att ingen jävel i det landet kan engelska. Vet dock inte hur det är med tyskland. Undra hur dom tänkte där.. Hitler är från tyskland, vore det inte najs om vi lärde oss tyska i skolan. får inte ihop det.

2009-01-25 @ 20:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0