Global fussball okay

Real Madrid har köpt Ronaldo och Kaka i och med detta har man spenderat 1.5miljarder spänn på några veckor. Fotbollen är på många sätt en spegel till samhället i övrigt.

Real Madrid som är en av världens absolut största klubbar, har en skuld på 536 miljoner Euro. Dom är inte ensamma om de negativa siffrorna, de allra flesta stora klubbar ligger minus. Trotts det fortsätter man att köpa spelare för helt okontrollerade priser och löner. Detta är såklart ett ekonomiskt korthus som kan raseras av minsta vindpust. Just nu befinner sig både West Ham och Valencia i total ekonomisk kris. För att kunna få ut pengar trotts sina skulder, använder sig klubbarna av klubbens egna värde, som borgen hos banker och investerar. På så sätt kan de belåna klubbmärket ytterligare, det här är ju såklart ett ohållbart system som förr eller senare måste dö. Leeds är ju typexemplet på klubben som åkte ur PL tappade stora delar av klubbvärdet, kunde inte belåna sig längre och fick tillslut gå i konkurs. Madrid kommer knappast åka ur ligan, men den ekonomiska balansen i samhället i övrigt svajar och tillslut kanske pengakällan för Madrid kommer att sina. Vad händer då? Samma faktorer finns ju i övriga samhället, krisen består i att banker och börshajjar byggt fiktivt värde på hög. Man har skapat ett värde som inte finns, exakt som fotbollsklubbarna gör. Staten pumpar in massa pengar i bankerna för att rädda dom ur krisen, bankerna i sin tur pumpar in pengar i Madrid för att rädda dem från en potentiell kris. Huuuvvva vilket jävla monster vi skapat.

Man U ligger till och med minus även fast man sålt Ronaldo, ändå ska de 900miljoner kronorna man fick för den försäljningen, gå raka vägen in på Sir Alex F´s transferkonto. Man ska forstsätta kasta runt pengar inom den lilla eliten av storklubbar. Det fanns länge en teori om att det här ekonomiska fotbollsspelet skulle gynna ALLA klubbar rent ekonomiskt. Det har visat sig totalt jävla fel, precis som i samhället i övrigt, där liknande teorier hyllas av nyliberala dårar. Pengarna sipprar inte neråt i pyramiden som man skulle kunna önska utan snarare uppåt. I övriga samhället resulterar detta i att ett fåtal aktieägare får stora aktie utdelningar på andra människors bekostnad i form av arbetslöshet eller mervärde produktionen. Klubbarna värvar spelare redan i 10års ålder, säljer dem senare till en annan storklubb och på det sättet omöjliggör man för klubbar utanför ”storklubbssfären” att bryta sig in och ta del av de ekonomiska fördelarna. De stora klubbarna utarmar de små, suger upp deras spelare och roffar åt sig de flesta pengarna som är i omlopp. Pengarna går alltså inte neråt i pyramiden, varken i fotbollsvärlden eller i den riktiga världen. Och så hävdar vissa att fotboll inte är politik. Nehe okej, blåögda jävlar säger jag.

Det är realiteten av den moderna fotbollen och utvecklingen går ju knappast åt rätt håll. På 9år har det dåvarande transferrekordet, (Figo gick från Barca till Madrid), mer än dubblats. Storklubbarna står relativt ohotade i sina ligor och platserna in i Champions League och enorma TV-kontrakt. Fotbollens mångfald, ovishet, charm och själ står på spel. Fotbollsspelare utvecklas till vidriga maskiner, som nästintill matas av sina ”personliga assistenter”. Ett proffs i Man U, behöver knappt borsta tänderna själv, det gör någon annan åt han. Allt som krävs är att spelaren presterar på plan, ungefär 90 minuter i veckan. Fotbollsspelares individualitet blir allt mer likriktad och formas i en sjuk fotboll-brats miljö. Vilket så klart resulterar i att vuxna män beter sig som dampbarn, sätter diamanter i öronen och börjar grina när denne bli utbytt i 70 minuten. Ja jag pratar om Ronaldo, för trotts denna likriktning så är det knappast en positiv likriktning som resulterar i en kollektiv gemenskap och ett kämpande för klubblaget. Tvärtom, när Ronaldo börjar grina för han blir utbytt visar han bara prov på hur mycket han pissar på Man U, hans medspelare, tränare, fans osv. Att värdera ett par spelminuter och potentiella, för klubben Obetydelse lösa mål, högre för att få extra status till sig själv, är bara ännu ett extremt uttryck av fotboll-brats kulturen.

Marknaden behöver regleras på alla sätt, inte minst inom fotbollen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0