Med risk för att bli elitistisk.

Sitter och kollar debatt nu, Jan Myrdal är med, en av Sveriges absolut mest värdefulla akademiker. Visserligen är inte alltid hans åsikter speciellt roliga men hur som helst är han jävligt smart.

 

http://svtplay.se/v/1703553/debatt/del_6_av_18__torsdag?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1718360/sb,p104688,1,f,-1

 

Som sagt nu satt mr Myrdal i tv och skulle debattera med politiker, journalister och vad man kallar ”vanligt folk” och ingen förstår vad han säger. Hahaha jag smäller av. Det värsta är att dom näst intill garvar åt Myrdal, programledaren avbryter hans resonemang och avvisar det som strunt. Man fnissar och överröstar Myrdal med något ovissäntligt.

Tragikomiskt, men jävligt skrämmande, när Sveriges socialminister, samt en välkänd skribent och programledare står och säger: ”Jag förstår inte vad du säger”, och tar det som att det han säger måste va korkat eftersom dom inte förstår. Skrämmande, det är alltså dessa människor vi har på topp positioner i samhället, människor som inte ens kan förstå ett lite djupare resonemang i en viktig fråga. Och när dom inte förstår så skrattar dom. Vänder sig in i kameran och säger det här förstår inte ”vanligt folk”. Det är erat jävla jobb att förklara det för oss och inte säga att vi inte förstår!

 

Så vad menade Myrdal då? Att människor blir mer och mer apatiska och klarar inte, orkar inte, kan inte av olika anledningar gå emot makten. Varför accepterar människor att dom får sparken och blir arbetslösa? Därför att vi intalas genom media, kulturen, makten, politikerna, svenskt näringsliv med flera att det inte finns några alternativ. Den borgliga hegemonin fullkomligt slår oss på käften varje dag och tränger in i vårt medvetande genom alla möjliga nivåer i samhället.

 

Myrdal hade en viktig poäng till, samhället är beroende av en kultur som förmedlar kunskap för att fungera. Om den inte gör det lär väl evolutionen av våran hjärna utvecklas åt helvete och tillslut vaknar vi en morgon och upptäcker att vår hjärna istället sitter i arslet istället för i huvet. Till det här kan vi lägga på kritiken som Myrdal levererade i eftersnacket till programmet, att socialdemokraterna har monterat ner, folkbildningen, den som en gång i tiden var en viktig byggsten för folkhemmet och vårt välfärdssamhälle är idag borta.

Vad dagens kulturutbud skulle behöva är lite jävlar anamma, rikta sin fokus mot makten och ifrågasätt dess beslut, att öppna upp nya perspektiv för oss och förmedla någon typ av opposition till vad som presenteras som sanning. Är det sanning att den ekonomiska krisen är någon slags naturlag som inte går att förhindra?

 

Vad vi idag tyvärr har är: 1 vad man kallar skräpkultur och 2 vad man kallar fin kultur.

Skräpkulturen går ut på att ungefär allt som visas på tv 3-4-5-6-mtv-mfl och fin kulturen går ut på att man leker psyksjuk, springer runt o fjantar i konstiga kläder med mera.

 

I debatt ställdes dessa två läger inom dagens kultursverige mot varandra, men de är ju precis likadana bara det att de vänder sig mot olika målgrupper. Deras mål är ytterst ytligt: dom vill synas, höras och få några ryggdunkar inom de egna leden. De vill inte förmedla något vettigt eller verka i ett bildande syfte. Folkbildningen och den värdefulla kulturen är förlorad för längesedan och hädanefter kan vi förvänta oss en apatisk tillvaro där ingen vågar eller rättare sagt förstår hur man sätter sig upp mot makthavarna. Håll till godo med ”installationer” som går ut på att hänga upp rostiga spikar i ett träd och mena att det är konst, eller vandalisera en tunnelbanevagn och mena att man belyser ett samhällsproblem, de ägnar sig lika mycket av fiction som fulkulturen. Håll till godo med skiten dom fyller oss med på tv, snart är ditt liv lika (o)verkligt som Paris Hiltons, Hulk Hogan, Jessica Simpsson eller NBA/NHL stjärnorna som visar upp sina ”identiska” hus, bilar och hundar på Cribbs, eller åtminstonde är din verklighetsuppfattning lika verklig som deras. Själv håller jag mig till typ Bam Magera, Rob and Big och Travis Pastrana, men det är enbart för jag är lite mer destruktivt lagd. I väntan på något vettigt att kolla på, jag lär ju få vänta länge, för detta är precis så som politikerna vill ha det, verklighetsfrånvändande, apatiskt, fördummande.

 

För att summera det hela är det för mycket jävla fiction i våra liv och för lite verklighet som faktiskt kan förmedla något. Vår verklighet definieras genom kulturens overkliga järngrepp, vi görs till zombies oförmögna att kunna analysera vår egna vardag och framtid. Men vi vet i varje fall om Paris Hiltons senaste ”skandal” eller Anna Odells senaste ”konstkupp”, alltid något.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0